Type lichaam en voeding

personal training en voeding bij sport
Door: Rid Pepper® | 3 juli 2017 | Categorieën:Krachttraining, Spiermassa

Herken je type lichaam en ga gericht aan de slag met voeding.

Wat past bij jou? “Ik heb de bouw niet voor……………”

Kies maar uit:

  • Spiermassa aan te komen?
  • Af te vallen?
  • Dikke biceps?
  • Massieve borst?
  • Ronde billen?
  • Gespierde kuiten?
  • Brede rug?
  • Sixpack?
  • Hard te lopen?
  • Zwaar te squatten?

Natuurlijk zou je er deels gelijk in kunnen hebben, je type lichaam is mede bepalend voor je resultaat. Maar het is lang niet alles bepalend voor jouw succes. Vaak hoor ik zelfs personal trainers en voedingsdeskundige deze dingen zeggen. Bijzonder als je het ons vraagt. Of zou de professional zelf er de moeite niet voor (willen) doen? 😉

Met elk lichaamstype zijn geweldige resultaten te boeken. Het gaat immers om de beste versie van jezelf te worden. En ok, een ecto zal nooit een meso worden. Maar een kritische blik op je eetgedrag en trainingen zou je nog aangenaam kunnen verrassen als het gaat om de lichaamstransformatie.

Om te beginnen kan het je enorm helpen te weten welk type lichaam je blijkbaar hebt. Maar dan ben je er nog niet. Elk type lichaam heeft zijn eigenschappen, niet uitsluitend maar het geeft je een duwtje de goede richting zodat je gericht kan voeden en trainen.

Ectomorph, een vaak wat lang en slank postuur. Vaak weinig lichaamsvet en ook weinig spiermassa.

Endomorph, een vaak wat voller postuur. Komt makkelijker in vet aan en heeft vaak moeite met vetmassa verliezen. Vaak is het voor hen wel makkelijk om spiermassa op te bouwen.

Mesomorph, het type lichaam tussen de ectomorph en endomorph in. Vaak een atletische bouw, spierdefinitie en weinig vet. Veel succesvole competitie bodybuilders vallen hieronder.

OK! Nu weten we ongeveer welke “morph” we zijn toch? Wat kun je hier nu mee?

Voeding

De lichaamstypes hebben vaak andere behoeftes qua macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) verhoudingen. Uiteraard is het tevens afhankelijk van factoren zoals levensstijl, vet vrije massa en reactie van het lichaam. Een schematisch overzicht geeft je inzicht over waar je op dit moment kan bijsturen.

Als we kijken naar de verwachte macronutrienten behoefte van een bepaald lichaamstype kun je het volgende aanhouden:

Koolhydraten: Ectomorph 40-60% Mesomorph 30-50% Endomorph 10-40%
Eiwitten: Ectomorph 25-35% Mesomorph 25-35% Endomorph 40-50%
Vetten: Ectomorph 15-25% Mesomorph 25-35% Endomorph 30-40%

Het is een ongelofelijk specialistisch gebied om gericht op maat advies te kunnen geven en een enkele personal trainer of zelfs diëtist. En natuurlijk is wat we hierboven besproken hebben niet alles. Het is wel een begin. Binnen de sport “bodybuilding” put men vaak enkel uit eigen ervaring. Soms werkt dit maar vaak ook niet en valt er veel meer uit te halen. Personal Trainers van Rid Pepper Personal Trainers zijn hier allemaal verplicht specialistisch opgeleid in specifieke voeding en training. Momenteel worden er weer een aantal opgeleid.

Snel meer hierover, we gaan het dan hebben over de juiste training per body type.

Wil je nu meer leren en de professionals en experts je vragen kunnen stellen? Of je ervaringen delen met anderen? Je kan een gratis account aanmaken op de  Online community Rid Pepper. 

Tot snel in de Online community.

 

Alles over training en voeding, Rid Pepper Personal Training