Mineralen, de zin en onzin?

mineralen en spoorelementen rid pepper
Door: Rid Pepper® | 1 augustus 2017 | Categorieën:Fitness, Lifestyle, voeding

We zijn met onze sport meestal veel met macro’s bezig als het om voeding gaat, maar wat weet je nu eigenlijk over mineralen en spoorelementen, behalve dat we ze nodig hebben. We vroegen het de diëtiste die zelf ook regelmatig in de gym is te vinden.

Mineralen en spoorelementen

Natrium, ijzer, magnesium, chloor, calcium, jodium en kalium zijn de meest bekende mineralen. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Mineralen en spoorelementen komen in kleine hoeveelheden voor in onze voeding. Je hebt ze nodig voor een goede gezondheid en ze zijn onmisbaar voor een normale groei en ontwikkeling van je lichaam.

 

Het verschil tussen mineralen en spoorelementen?

Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is eigenlijk vrij klein. Er wordt onderscheid gemaakt vanwege de dosis die je per dag binnen zou moeten krijgen. Van mineralen hebben we vaak grammen nodig en bij spoorelementen gaat het om micro- of milligrammen. Voor het gemak spreken de meesten mensen dan ook over mineralen in het algemeen. Mineralen komen voor in de natuur. Zoals bijvoorbeeld in gesteente. Planten en dieren nemen de mineralen op en daardoor komen ze in onze voeding terecht.

 

Veel onbekend over mineralen

In de voedingswereld is nog weinig bekend over mineralen, het enige dat we wel weten is dat mineralen essentieel zijn voor ons lichaam. We hebben ze in bepaalde hoeveelheden nodig. Voor sommige mineralen heeft de gezondheidsraad een aanbevolen hoeveelheid opgesteld (de minimale hoeveelheid die je per dag nodig hebt) of een aanvaardbare bovengrens (de maximale hoeveelheid die je per dag nodig hebt). Dit hebben ze nog niet voor alle mineralen gedaan, omdat er nog te weinig bekend is over de gezondheidseffecten van deze mineralen.

 

Hoeveelheid aan mineralen

In Nederland komt een tekort aan mineralen bijna niet voor. Sommige groepen zoals bij zwangere of menstruerende vrouwen kunnen bepaalde mineralen wel extra aandacht vragen zoals ijzer. Daarnaast heeft bijna iedereen dagelijks een teveel aan het mineraal natrium, dit zit namelijk in zout/keukenzout.

Om voldoende verschillende mineralen per dag binnen te krijgen is het van belang om gevarieerd te eten. Calcium komt bijvoorbeeld uit zuivelproducten zoals melk en kaas en speelt een belangrijk rol in de stevigheid van ons skelet en gebit. Jodium speelt daarnaast een essentiële rol voor de groei en stofwisseling. Jodium komt voor in zeewater en wordt vaak toegevoegd aan zout en brood. Natrium en kalium spelen daarin tegen een grote rol in de vochthuishouding van ons lichaam en het handhaven van een normale bloeddruk. Kalium komt vooral in grote mate voor in groente en fruit terwijl natrium vooral in keukenzout voorkomt.

 

Geen zorgen

Zoals we eerder benoemde is er in Nederland bijna geen tekort aan mineralen en supplementeren van mineralen is daarom dan ook niet nodig, mits je dit als advies van een arts krijgt. Ga niet zelf aan de slag met het supplementeren van bepaalde mineralen.. Een teveel van bepaalde mineralen kan namelijk schadelijk zijn.

Ben je een dedicated krachtsporter die bijzonder veel met voeding aan de slag is en gericht op fysieke veranderingen dan kun je er nog wel eens tekort aan hebben. Voor de wat extremere resultaten op het podium kan het zelfs nuttig ingezet worden en daarmee het verschil gemaakt worden. Maar tegelijkertijd word het ook gevaarlijk misbruikt.

 

Join onze community, lees meer, praat mee en leer meer op >> http://online.ridpepper.com

Inloggen community

 

 

Bronnen:
Voedingscentrum (z.d)
Gezondheidsraad (2009)

auteur: M Tielemans (Diëtiste Provinity Academy)