Spiergroei door de spiegel?

Krachttoename door in de spiegel te kijke
Door: Rid Pepper® | 1 juli 2017 | Categorieën:Krachttraining, Spiermassa

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat krachttraining voor een spiegel vele malen beter is voor kracht. Of dat ook naast krachttoename voor spiergroei zo is?

Onderzoekers op de rijksuniversiteit van Groningen hebben een onderzoek gedaan naar het trainen van 1 arm. Het deel van de groep dat met spiegel trainde had een enorme krachttoename van 61%, in de ongetrainde arm!

Het onderzoek

De groep van 23 personen werden 3 weken lang getest, zij trainde 5 keer per week 1 arm. Het ene deel van de groep trainde zonder spiegel, het 2e deel van de groep met een spiegel. De groep die zonder spiegel trainde ondervonden wonderbaarlijk ook een krachttoename van 34% in de ongetrainde arm. Echter boekte de groep die met spiegel trainde een krachttoename van 61%.

Oorzaak

De oorzaak hiervan gaat terug naar het zenuwstelsel. Hierin bevinden zich neuronen, dit zijn zenuwcellen die signalen versturen naar de hersenen. Door het creëren van een optische illusie met een spiegel, versturen de zogeheten ‘spiegelneuronen’ een vals signaal. Vervolgens ontvangen de hersenen dit signaal en zorgen zij voor meer activiteit in de ongetrainde arm.

Wat kun je ermee

Deze vorm van krachttoename in dit onderzoek geven je uiteraard niet direct ook meer spiermassa. Echter is een gevolg van een hoger volume in training wel vaak een toename van spiermassa (hypertrofie).

Het start bij de focus, een belangrijk onderdeel van de mindset. Doe je de benchpress, en is je target je borstspier.  Denk dan aan je borstspieren tijdens de herhalingen. Kennis van de anatomie en functie van de borstspier helpt je ook. Zo weet jij waar die precies aanhecht en wat de functie is. Door dat beeld in je hoofd te houden tijdens de oefening kun jij zorgen voor uitzonderlijk meer spieractiviteit in je borstspieren.

Het inzetten van je zintuigen kan je ook bijzonder goed helpen, bij het horen van de instructie ‘alleen borst gebruiken’ (chest only) is ook bewezen een veel betere spieractiviteit gemeten. Dit heeft te maken met het bewust worden van de spieren die je gebruikt, door de instructie stuur jij motorunits (onderdeel tussen motorische zenuwvezels en een spier) aan die zorgen voor spiercontractie. Zo schijnt ook het “triggeren” aanraken van de spier te helpen.

Gebruik je verbeeldingskracht en je bewustzijn. Geef jezelf daadwerkelijk en bewust duidelijke opdrachten. Kruip in je spieren die je wilt aanpakken tijdens de reps. Verhoog je intentie.

Wil jij dus meer kracht en spiermassa? Train voor de spiegel, denk aan de spieren die je traint en blijf Rid in de gaten houden voor nog andere informatieve blogs, weetjes en meer! Je bent ook welkom op de Rid Pepper online fitness community 

Alles over training en voeding, Rid Pepper Personal Training